KAM / KAKO, KO PREKINEŠ KROG NASILJA?

Ne vemo, koliko je teh primerov. Vemo pa, da je vsak preveč.

Zadnje čase namreč na socialnih omrežjih opažam kar nekaj objav žensk, ki želijo oditi od nasilnega partnerja in iščejo sobo, stanovanje, skratka nastanitev.

V nadaljevanju zato povzemam nekaj konkretnih informacij Društvo za nenasilno komunikacijo za vse, ki so odločene prekiniti krog partnerskega nasilja:

KO SE ODLOČITE ZA ODHOD OD PARTNERJA, KI JE DO VAS NASILEN:

S seboj vzemite le najnujnejše zase in otroke. Ko boste na varnem, se lahko s spremstvom policije odpravite po ostale osebne stvari.

Vzemite:

– pomembne dokumente (osebna izkaznica, zdravstvena izkaznica, vozniško dovoljenje, rojstni listi otrok, poročni list, najemna ali kupoprodajna pogodba … ),

– ključe od stanovanja in ključe od avta,

– zdravila za vas in otroke, ki jih morate redno jemati,

– telefon in polnilec za telefon,

– denarnico,

– pomembne telefonske številke.

Poskrbite, da partner ne bo opazil, da se pripravljate na odhod. Če hodite v službo, se odpravite kot običajno, če peljete otroka v vrtec, to storite takrat. Če ste večino časa doma, odidite, ko partnerja ni doma.

Odmaknite se nekam, kjer vas partner ne bo iskal (v varno hišo, k prijateljici, ki je ne pozna …).

Če imate to možnost, shranite pri prijateljici ali sorodnikih potovalko z najnujnejšimi osebnimi stvarmi, kopijami pomembnih dokumentov, nujnimi zdravili ter rezervnimi ključi od avta in stanovanja.

Če imate možnost, se za pripravo varnostnega načrta ob odhodu povežite z nevladno organizacijo za pomoč žrtvam nasilja ali pristojnim centrom za socialno delo. Denimo Društvo za nenasilno komunikacijo ali Društvo SOS telefon.

PO UMIKU

V domu namestite čim več varnostnih mehanizmov (dodatne ključavnice, varnostna vrata, alarm, zunanje luči na senzor …).

Vedno imejte pri sebi napolnjen telefon s hitrimi povezavami.

Pokličite policijo, če se vaš bivši partner ponovno vede nasilno (želi vlomiti v vaše stanovanje, vam grozi …).

Otroke naučite svojo telefonsko številko in številko policije, če jih bivši partner ugrabi.

Razmislite o zamenjavi telefonske številke.

Razmislite, komu lahko poveste svoj novi naslov, da ga ne bo izvedel bivši partner.

Bodite pozorni, kakšne informacije o sebi posredujete na spletnih omrežjih.

Izključite GPS na telefonu ali v avtu, če obstaja možnost, da vas partner preko naprave izsledi.

Na pošti uredite preusmeritev pošiljk.

Razmislite o prijavi nasilja, saj vam pomaga zagotavljati dolgoročno varnost.

Razmislite o postopkih za zaščito po Zakonu o preprečevanju nasilja v družini (prepoved približevanja, izselitev povzročitelja iz skupnega stanovanja …).

Če ima bivši partner do vas prepoved približevanja, prosite sosede, če je to mogoče, naj pokličejo policijo, ko ga vidijo v bližini.

V šoli ali vrtcu povejte, kdo lahko pride po otroke in jih opozorite, če ima oče prepoved približevanja ali stikov. Izročite jim kopijo sodne odločbe ali odredbe.

Izogibajte se samotnim ulicam in parkiriščem.

Zamenjajte gesla za dostop do elektronske pošte, družabnih omrežij (Facebook …) in spletnega bančništva.

VARNA HIŠA ZA ŽENSKE IN OTROKE, ŽRTVE NASILJA

Varna hiša je stanovanjska hiša, ki predstavlja varen prostor, kamor se lahko pred nasiljem odmaknejo ženske in njihovi otroci. v varni hiši je z raznimi ukrepi v največji možni meri poskrbljeno za varnost stanovalk in njihovih otrok, med drugim tudi s tajnostjo lokacije.

Bivanje v hiši je omejeno na največ eno leto. V tem času je vsaka stanovalka deležna psihosocialne pomoči in svetovalne podpore. V hiši so zato zaposlene svetovalke in oskrbnica, ki so prisotne vse delavnike, sicer pa so ves čas, tudi ponoči, dosegljive na dežurnem telefonu. Vsaka stanovalka ima svojo svetovalko, ki ji med drugim pomaga tudi pri urejanju vseh potrebnih postopkov, stanovalka se lahko odloči tudi za spremstvo in zagovorništvo na različnih inštitucijah (npr. na sodišču, centru za socialno delo). V skladu z individualnim varnostnim načrtom sodelavke varne hiše sodelujejo s pristojno policijsko postajo.

V Sloveniji je več varnih hiš in zavetišč ter trije krizni centri (glej: https://www.drustvo-dnk.si/zelite…/koristne-povezave ), dve varni hiši v Ljubljani pa delujeta v okviru programa Društva za nenasilno komunikacijo. Če potrebujete namestitev, lahko pokličete na telefonsko številko 031 736 726.

VARNA NAMESTITEV ZA ŽENSKE IN OTROKE, ŽRTVE NASILJA

Program omogoča uporabnicam samostojno bivanje v petih ločenih stanovanjskih enotah, vključno s strokovno podporo za reševanje njihove specifične življenjske situacije. Namenjen je ženskam, žrtvam nasilja, ki niso več neposredno ogrožene, a zaradi različnih razlogov še nimajo rešene svoje situacije ali za ženske, ki imajo sinove, starejše od petnajst let ali se zaradi različnih osebnih okoliščin ne zmorejo prilagoditi specifičnih pravilom bivanja v varni hiši. Program temelji na strokovni podpori žrtvi nasilja pri aktivnem reševanju njene dolgoročne življenjske situacije in je praviloma namenjena ženskam, žrtvam nasilja, ki so zaključile z bivanjem v Varni hiši.

SVETOVALNICA ZA PRISELJENKE – ŽRTVE NASILJA

Na Društvu SOS telefon za ženske in otroke – žrtve nasilja so s 1.1.2023 odprle Svetovalno pisarno za priseljenke – žrtve nasilja. Svetovalnica je namenjena ženskam in otrokom – žrtvam nasilja, predvsem priseljenkam iz tretjih držav, ki v RS prebivajo na podlagi začasnega ali stalnega dovoljenja, enotnega delovnega dovoljenja, študentkam tujkam, begunkam, prosilkam za azil in ostalim prikrajšanim skupinam, ki jih nasilje na podlagi spola še posebej ogroža ter strokovnim delavcem, ki se pri svojem delu srečujejo z njimi.

Za uporabnice/uporabnike je svetovalnica dosegljiva:

Ob ponedeljkih, sredah in petkih od 9. do 15. ure,

Ob torkih od 14. do 20. ure.Kontakt:

E: svetovalnica@drustvo-sos.si

T: 051 226 400