< Nazaj

Napotitev v Nemčijo

Kaj je Vander Elst viza?

Državljani tretjih držav z začasnim prebivanjem v Sloveniji potrebujete v primeru napotitve v Nemčijo preko Slovenskega podjetja poleg A1 dokazila o socialnem zavarovanju tudi »Vander Elst« vizo (viza za državljane tretjih držav, ki so zaposleni pri delodajalcu iz EU-ja).


To vizo mora vsak delavec, državljan tretje države z začasnim prebivanjem v Sloveniji urediti, preden gre delat v Nemčijo preko slovenskega podjetja.


Državljani tretjih držav, ki imajo v Sloveniji dovoljenje za stalno prebivanje v Sloveniji vizuma ne potrebujejo, pod pogojem, da trajanje opravljanja storitve v Nemčiji ne presega 90 dni v obdobju dvanajstih mesecev.


Še bolj konkretno: državljani tretjih držav z začasnim prebivanjem v Sloveniji, ki imate možnost delati v Nemčiji preko Slovenskega delodajalca: brez A1 papirja in Vander Elst vizuma – NE POJDITE V NEMČIJO.


V primeru, da vas dobijo v Nemčiji brez ustreznih papirjev, boste prejeli denarno globo, obenem pa tudi zahtevo, da morate zapustiti Nemčijo in prepoved vstopa v Nemčijo za nekaj mesecev ali več let. Možna kazen je tudi prepoved vstopa v Schengensko območje za določen čas.

Kaj je SOKA – BAU?​

Slovenska gradbena podjetja, ki opravljajo delo na nepremičninah v Nemčiji in tja na delo napotujejo svoje delavce, se morajo pred začetkom opravljanja dela registrirati pri skladu Soka-Bau.

 

V sklad morajo podjetja za delavce gradbene panoge plačevati prispevke za dopust. Ti prispevki se razlikujejo po posameznih zveznih deželah.

 

Po vsakih 12 delovnih dneh vam bo priznan 1 dan letnega dopusta. Če v Nemčiji delate celo leto, imate pravico na 30 dni letnega dopusta.

 

Če niste izkoristili letni dopust, lahko izpolnite zahtevo za nadomestilo za neizkoriščeni letni dopust ali odškodnino. Nadomestilo lahko prejmete, če najmanj tri mesece niste delali v Nemčiji in če niste nezaposleni.

 

Vse informacije o SOKA BAU, tudi v različnih jezikih, si lahko preberete TUKAJ.

Kaj je Faire Mobilität?

To je sindikalna svetovalna mreža, ki se zavzema za poštene plače in delovne pogoje za delavce, ki prihajajo na delo v Nemčijo. Svoje svetovalne pisarne ima v 13 mestih: Berlin, Dortmund, Erfurt, Frankfurt am Main, Freiburg im Breisgau, Grünheide, Kiel, Nürnberg, Mannheim, München, Oldenburg, Rheda-Wiedenbrück, Stuttgart.


Nudi brezplačno in zaupno osnovno svetovanje o nemškem delovnem in socialnem pravu za napotene delavce iz vseh dejavnosti.


V primeru, da so vam kot napotenemu delavcu v Nemčiji kršene pravice, so tudi pripravili poseben VPRAŠALNIK, ki ga izpolnite.

 

 

Kontakti so:
+49 800 0005776
upit@faire-mobilitaet.de